DESPRE LAPTELE DE MĂGĂRIȚĂ
Beneficiile laptelui de măgăriță
Îți prezentăm câteva dintre beneficiile acestui lapte minune, beneficii care pot ameliora sau trata multiple probleme de sănătate.
SCADE COLESTEROLUL
Medicii susțin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de Omega 3 și 6, nutrienți care se găsesc și în uleiul de pește, și poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.
PREVINE INFECȚIILE GASTROINTESTINALE
În plus, laptele de măgăriță este extrem de bogat în calciu (ceea ce este foarte important pentru copiii mici) și conține o enzimă numită Lysozeme, care poate proteja copiii de infecțiile gastrointestinale.
CATIFELEAZĂ TENUL ȘI OPREȘTE SÂNGERĂRILE NAZALE
Hipocrate prescria acest tip de lapte pentru o mulțime de situații, de la mușcături de șarpe la sângerări nazale. Vechii greci îl foloseau și în hrana copiilor, în timp ce romanii îl creditau cu proprietăți cosmetice, fiind recunoscut pentru faptul că făcea tenul catifelat.
ACIZI GRAȘI ESENȚIALI
Laptele de măgăriță conține cantități importante de acizi grași esențiali, ce lipsesc din dieta copiilor afectați de alergia la proteina din lapte de vacă. Acești copii dezvoltă o deficiență a PUFA n-3 (acizi grași polinesaturați) esențiali în dezvoltarea neurologică și cardiovasculară a bebelușilor.
Proprietăți
Proprietăți
Laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă și de 4 ori mai mult fier și foarte puține grăsimi. Mai mult, laptele de măgăriță are multă lactoză - 7.4g/100g (similar cu cel matern), lactoză ajutând la fixarea calciului în oase.
Din acest motiv, el este recomandat și pentru femeile aflate la menopauză.
Din acest motiv, el este recomandat și pentru femeile aflate la menopauză.
Legende
Legende
Legenda spune că inclusiv Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriță pentru a-și păstra frumusețea. Până în secolul 19, în Marea Britanie, laptele de măgăriță era vândut ca alternativă la cel uman.
În România, în tradiția populară acest tip de lapte se recomandă pentru tratarea tusei copiilor, care nu trece cu produsele medicale obișnuite și care durează perioade foarte lungi de timp.
În România, în tradiția populară acest tip de lapte se recomandă pentru tratarea tusei copiilor, care nu trece cu produsele medicale obișnuite și care durează perioade foarte lungi de timp.
Cine poate consuma?
Cine poate consuma?
🟢 Bebelușii și copiii cu alergie la proteina din lapte de vacă, alergii încrucișate sau alergii multiple (mediate sau non-mediate IgE)
🟢 Bebelușii și copiii cu dermatită atopică
🟢 Persoanele ce suferă de tuse măgărească, tuse persistentă sau alergică
🟢 Persoanele ce suferă de astm
🟢 Persoanelor cu sistem imunitar slăbit
🟢 Pentru femeile la menopauză, ajută la fixarea calciului în oase
🟢 Persoanele ce doresc să aibă în alimentație un conținut înalt de proteine, dar cu foarte puține grăsimi (laptele de măgăriță are 0,5% lipide)
🟢 Bebelușii și copiii cu dermatită atopică
🟢 Persoanele ce suferă de tuse măgărească, tuse persistentă sau alergică
🟢 Persoanele ce suferă de astm
🟢 Persoanelor cu sistem imunitar slăbit
🟢 Pentru femeile la menopauză, ajută la fixarea calciului în oase
🟢 Persoanele ce doresc să aibă în alimentație un conținut înalt de proteine, dar cu foarte puține grăsimi (laptele de măgăriță are 0,5% lipide)
CONȚINUTUL LAPTELUI
Ce conține laptele de măgăriță?
Acest lapte conține 4 tipuri de antibiotice și bactericizi naturali care se mai găsesc în aceeași formulă și cantitate doar în laptele matern.
LIZOZIMĂ
Enzimă cu rol antibiotic, aflată în laptele matern și în salivă.
LACTOPERIOXIDAZĂ
Bactericid natural.
LACTOFERINĂ
Proteină antimicrobială aflată în cantități mari în colostrul matern și laptele de măgăriță.
IMUNOGLOBULINE
IgG, IgM și IgA – Un puternic antibiotic natural.
Nu în ultimul rând, este recomandat tuturor persoanelor care s-au săturat să bea lapte degresat sau acelora ale căror stomacuri nu suportă laptele de soia.